Verrijk jezelf met zelf-educatie

Hoe je je leven naar een beter hoofdstuk brengt, kan met zelf-educatie. De betekenis van zelf-educatie zit in het woord: jezelf onderwijzen over een bepaald onderwerp of onderwerpen. De reden hiervoor kan verschillen. Het kan voortvloeien uit interesse of confrontatie met een bepaald geval. Denk hierbij aan een aandoening. Iemand kan van de een op andere dag de diagnose van een bepaalde ernstige ziekte krijgen en zit hierdoor met heel veel onbeantwoorde vragen. Consulten van een arts kunnen soms niet genoeg zijn om al deze vragen te beantwoorden. De kans is ook groot dat er een bijna onverzadigde honger ontstaat naar kennis over de aandoening. Zelf-educatie kan hierbij dan een goede aanvulling zijn. Door zelf-educatie kan men levenslang blijven leren aangezien het aanbod aan informatie nu onbeperkt groot is. Enkele manieren en voordelen van zelf-educatie bekijken we hieronder.

Zelf-educatie met behulp van boeken

Bij traditionele zelf educatie denken we vooral aan het opzoeken van informatie via boeken en tijdschriften. We noemen ze traditioneel omdat dit vorm in vergelijking met het ander ouderwetser is. Van oudsher worden boeken gezien als een bron van wijsheid. Alhoewel de populariteit van het lezen van hard-Copy boeken daalt (bibliotheken en boekenwinkels hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden), raadplegen bepaalde mensen liever de boeken dan het internet. Ze zijn de mening toegedaan dat de informatie in de boeken betrouwbaarder is dan die op het op het net. Het aanbod is uiteraard heel divers en onbeperkt.

Zelf-educatie met behulp van het internet

De informatie die beschikbaar is op het internet is nog ongelimiteerd. Mede hierdoor kiezen veel mensen ervoor om zich via deze mediums te onderwijzen. Vooral studenten maken veel gebruik van deze vorm van zelf-educatie. Hierdoor zijn zij voor het verrichten van nazoek-werk niet alleen aangewezen op het beschikbare schoolmateriaal. Je hebt ook een ruime keus met betrekking tot de wijze waarop je de informatie tot je neemt. Men hoeft het niet speciaal te lezen, maar kan deze ook beluisteren of bekijken. Dit voordeel van onbeperkte bronnen van kennis brengt ook een risico met zich mee. Ze zijn niet allemaal geschikt of betrouwbaar. Men moet daarom onderscheidingsvermogen gebruiken bij het opzoeken van informatie via het net. Vooral als het gaat om adviezen over de gezondheid.

Het maakt niet zoveel uit op welke manier de zelf-educatie gebeurt. Belangrijk is dat je blijft werken aan je eigen ontwikkeling. Naast kennis-verrijking kan het zelfs dienen ter verbetering van de levenskwaliteit. Het is ongelimiteerd, vaak makkelijk toegankelijk en ook goedkoop/gratis. Eenieder kan aan zelf-educatie doen. Je moet het gewoon willen. Of tja… Soms heb je het gewoon nodig.