Hoe je karakter verbeteren?

‘Echte schoonheid zit aan de binnenkant’ of ‘niets maakt een mens zo mooi als een goed karakter’, wordt er vaak gezegd. Deze gezegden laten beiden de waardering die men heeft voor goede karaktereigenschappen doorschemeren. Maar als mens hebben wij allemaal onze eigen persoonlijkheid. Toch zijn er basis karakteristieken of eigenschappen die eenieder wel kan gebruiken. Deze eigenschappen hebben invloed op de manier waarop je met anderen omgaat en ook met jezelf. Je karakter verbeteren begint bij mentale volharding opbouwen en anderen behandelen zoals jij behandelt wil worden.

Wees een goede luisteraar

Het treft ons allen. Nu en dan hebben we allemaal een luisterend oor nodig. Het is daarom van belang dat wij ook leren om anderen een luisterend oor te bieden, wanneer zij dat nodig hebben. Als iemand probeert om zijn hart bij jou te luchten, geef die persoon dan de gelegenheid om uit te praten. Het kan dat je eerder iets dergelijks hebt meegemaakt als de persoon en je zou gauw de neiging kunnen krijgen om ook meteen over dat geval te praten. Het is echter beter om te wachten totdat diegene is uitgesproken. De persoon heeft namelijk op dat moment iets op zijn hart dat hij kwijt wilt. Het kan ook moeilijk zijn voor hem om erover te praten en door hem te onderbreken maak je het alleen moeilijker.

Laat jouw mening horen

Je mening of gevoelens constant opkroppen is niet gezond en zorgt vroeg of laat voor een uitbarsting. Je zit langer met iets bezig en dit kan wrokgevoelens opwekken. Je kan dingen op den duur ook erger gaan inbeelden dan ze werkelijk zijn. Door op een nette manier je mening te laten horen kan je dit voorkomen. Het helpt ook om te voorkomen dat anderen niet over je heen gaan lopen. Laat dus weten dat jij ook een stem hebt. Men moet het ijzer smeden wanneer het heet is, dus soms is het ook goed om de juiste gelegenheid af te wachten voordat je laat weten wat je van een zaak vindt.

Wees geduldig

Geduld is nog steeds een schone zaak. Ondanks we in een wereld leven dat steeds sneller draait. De technologie is erop gericht dingen zo snel mogelijk gedaan te krijgen. Maar niet alles verandert met de tijd. Er zijn nog steeds zaken die wat geduld vergen. Train je geduld dagelijks, zodat minder snel ongeduldig wordt.